onsdag 29 augusti 2012

Hur bor djur? Del 4

Måndag 27 Augusti.

En dag i flodhästarnas liv.
Programmet handlade om hur flodhästar lever i Chyulubergen i södra delen av Kenya.


Vi vet inte så mycket om flodhästar, men eftersom vattnet var rent, kund filmteamet använda kamera för att utforska relationen mellan mamma och ungen.

Filmteamets kameraman heter Doug. När Doug dykte märkte flodhästarna att någon besökte dem.
I Afrika dödas fler människor av flodhästar än av krokodiler. När flodhästarna blir rädda går en av dem under vattnet för att observera inkräktare. Flodhästen kommer upp när han känner att miljön är trygg.

Flodhästhonor är dräktiga i åtta månader. En 8 månaders flodhästunge väger ungefär 150 kilo. Det finns många fiskar som äter flodhästarnas spillning.

Honan är alltid med ungen för att ta hand om sitt barn.Ungen är nyfiken och tar sig snabbt fram honan. 

I vattnet är krokodiler det enda hotet mot flodhästungarna. Honan måste ströva mellan krokodilerna och sitt barn men hon låtsas inte om att hon är rädd.

Flodhästar hör jättebra under vattnet. De kan lyssna på ljud på två sätt samtidigt under vattnet och över vattnet. Det är inte bara honorna som vaktar barnen sina barn, Hanarna vaktar också. I Afrika har de ett ordspråk ((om man dödar en flodhästunge dödar man också dess mamma)).

1 kommentar:

  1. Hej Amir,

    Vad bra att du har gjort läxan. Jag hann tyvärr inte prata med dig om den idag men jag lovar att vi pratar om den i morgon. Om jag glömmer måste du påminna mig!

    God natt!
    /Philippa

    SvaraRadera